Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket

LOGO_WHITE

Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket.

miód, pyłek pszczeli, propolis - zdrowotne właściwości

Pszczele produkty, takie jak dobrze znany miód, ale też mniej popularny propolis i pyłek pszczeli, za swoje właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ale również w pielęgnacji.
Co zawierają i jakie jest ich działanie?

miód - co warto o nim wiedzieć?

Miód jest najpopularniejszym pszczelim produktem i większość osób wie, dlaczego warto go spożywać. Główną zaletą tego złocistego najczęściej płynu jest jego działanie przeciwbakteryjne. Miód powstaje z zebranego przez pszczoły nektaru kwiatowego lub spadzi drzew iglastych. Dla owadów stanowi wysokoenergetyczne zapasy, ale zawiera w swoim składzie nie tylko cukry. Znajdziemy w nim między innymi mnóstwo mikroelementów, takich jak:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • kwas foliowy,
  • biotyna,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez.

Podczas gdy za smak i zapach miodu odpowiadają w głównej mierze olejki eteryczne z nektaru, tak już za jego właściwości lecznicze związek o nazwie metyloglioksal, którego największą ilość zawiera miód manuka. Substancja ta działa przeciwdrobnoustrojowo i antyoksydacyjnie. Właśnie dlatego miód polecany jest przy przeziębieniach, a regularnie spożywany może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy czy demencji. Poza tym, warto spożywać go w przypadku przemęczenia, chorób przewlekłych czy problemów ze snem. Miód poprawia nastrój, polepsza krążenie i obniża ciśnienie krwi. Znajduje zastosowanie nie tylko w roli naturalnego suplementu diety, ale również w pielęgnacji. Doskonale odżywia skórę oraz włosy, łagodzi podrażnienia i działa przeciwzapalnie. 

propolis - naturalna tarcza biologiczna

Propolis to substancja wykorzystywana przez pszczoły do uszczelniania ula, produkowana przede wszystkim z żywic roślin. Jej skład jest zmienny, ponieważ zależy właśnie od tego, z jakiej rośliny owady pozyskały żywicę, a także od lokalizacji ula czy rasy samych pszczół. W większości przypadków w propolisie obecne są:

  • żywice,
  • woski,
  • polifenole,
  • pyłek kwiatowy.

Poza tymi bazowymi składnikami w propolisie występują również polisacharydy, garbniki, flawonoidy, terpenoidy, witaminy i minerały oraz olejki eteryczne. Bogaty skład sprawia, że propolis – nazywany też kitem pszczelim – skutecznie chroni owady żyjące w ulu przed wszelkimi wirusami, bakteriami czy pasożytami. Te same właściwości możemy wykorzystać również my, spożywając propolis w roli naturalnego suplementu diety, który odkaża, wzmacnia odporność organizmu, wspiera walkę z infekcjami, a nawet usprawnia gojenie się ran. Po propolis warto sięgnąć przy bólu gardła i krtani, a także przy problemach stomatologicznych, takich jak afty, pleśniawki czy choroby miazgi zębowej. Kit pszczeli jest pomocny również przy chorobach skórnych. Aplikowany zewnętrznie wspiera leczenie zapalenia mieszków włosowych czy grzybicy. Dobrze sprawdza się też w codziennej pielęgnacji cery tłustej czy trądzikowej.

miod

pyłek kwiatowy - bomba witamin i minerałów

Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w celu karmienia młodych owadów. Przyjmuje postać drobnych kuleczek, z których każda zawiera setki tysięcy ziaren pyłków, pobranych z różnych roślin. Pyłek pszczeli ma w swoim składzie białko, enzymy i fitohormony, a także mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nim:

  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • beta-karoten,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • miedź,
  • żelazo.

Produkt jest polecany osobom zagrożonym niedoborami mikroelementów, na przykład wegetarianom. Poza tym, warto spożywać go również w celu wzmocnienia odporności oraz w trakcie walki z chorobą. Poza tym, pyłek pszczeli to prawdziwa bomba energetyczna, dlatego świetnie sprawdza się w okresie intensywnej pracy i nauki, jako środek wzmacniający koncentrację. Należy wspomnieć, że choć początkowo pyłek ma słodkawy smak, to pozostawia po sobie gorzki posmak, dlatego najlepiej dodawać go do słodkich wyrobów, na przykład do sałatek owocowych. Pyłek kwiatowy, jak pozostałe pszczele produkty dobrze sprawdza się również w roli naturalnego kosmetyku o działaniu odżywczym. 

o czym warto pamiętać sięgając po produkty pszczele?

Z pszczelich produktów trzeba korzystać umiejętnie. Kuleczki pyłku kwiatowego zaleca się namoczyć i wymieszać z wodą lub dokładnie rozgnieść przed spożyciem, natomiast miodu nie można podgrzewać powyżej temperatury 40 stopni Celsjusza (ani dodawać go gorących napojów czy posiłków), ponieważ traci wtedy wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Chociaż produkty pszczele są bardzo korzystne dla organizmu, to nie każdy może po nie sięgać. W składzie miodu, propolisu i pyłku występują bowiem białka i inne substancje alergizujące. W przypadku wystąpienia objawów uczulenia – kaszel, wysypka, duszności – należy zaprzestać stosowania produktów pszczelich. Nie każdy wie również, że miodu i pozostałych pszczelich wyrobów nie można podawać małym dzieciom, które nie ukończyły 1. roku życia. Jest to uzasadnione ryzykiem śladowych ilości przetrwalników bakterii C. botulinum, które w przypadku tak młodych organizmów mogą prowadzić do zatrucia (dotyczy to także kobiet w ciąży). Warto wspomnieć też o kaloryczności miodu, która wynika z wysokiej zawartości naturalnych cukrów. „Płynne złoto” należy spożywać z umiarem, ale nie muszą wykluczać go ze swojej diety nawet cukrzycy. 

jak wybierać naturalne produkty pszczele?

Przedstawione właściwości miodu, pyłku i propolisu mają tylko naturalne, prawdziwe produkty pszczele. Miód sztuczny czy na różne sposoby przetworzony nie będzie korzystny dla zdrowia. Jak więc wybrać wartościowy pszczeli suplement diety? Należy unikać miodów oznaczonych napisem:

  • miód sztuczny,
  • cukier inwertowany,
  • miód filtrowany,
  • miód pasteryzowany.

Filtracja czy pasteryzacja pozbawiają miód właściwości prozdrowotnych. Takie produkty można stosować do pieczenia czy słodzenia jako zamiennik białego cukru, ale nie wspomogą one kondycji organizmu. Prawdziwy, naturalny miód musi pochodzić z pasieki, dlatego rzadko możemy natrafić na taki wyrób w przeciętnym sklepie. Pszczelarze z reguły prowadzą sprzedaż detaliczną, na przykład na targowiskach. Mogą jednak współpracować również ze sklepami ze zdrową żywnością ekologiczną. Dotyczy to zarówno miodów, jak i pyłku pszczelego czy propolisu. Aby mieć pewność, że mamy do czynienia z prawdziwym pszczelim wyrobem, musimy zapoznać się z tym, co zostało zawarte na jego opakowaniu.

jak rozpoznać prawdziwy miód?

Prawdziwy, naturalny miód powinien pochodzić z Polski. Wbrew pozorom, nie jest to takie oczywiste, bowiem wiele sklepów oferuje swoim klientom mieszanki miodowe, w ramach których w jednym słoiku znajduje się zarówno miód krajowy, jak i miód spoza Unii Europejskiej, na przykład z Chin. Nawet jeśli jest to miód naturalny, to w trakcie transportu najprawdopodobniej stracił już swoje cenne właściwości. Miejsce produkcji miodu powinno zostać dokładnie opisane na etykiecie słoika. Poza tym, prawdziwość takiego produktu można przetestować również po zakupie. Po pierwsze, naturalny miód ulega krystalizacji. Po drugie, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie tak łatwo i równomiernie jak ten sztuczny.