Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket

LOGO_WHITE

Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket.

soki-pasteryzowane

czy soki pasteryzowane są zdrowe? jakie soki warto wybierać?

Soki pasteryzowane nie muszą zawierać żadnych chemicznych dodatków konserwujących. Na sklepowej półce mogą stać stosunkowo długo, a po otwarciu w domu i umieszczeniu w lodówce jeszcze dodatkowe kilka dni. Stanowi to wygodne rozwiązanie i dla producentów, i dla konsumentów, ale czy pasteryzacja to faktycznie najlepsza metoda utrwalania soków z warzyw i owoców?

co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja jest obróbką cieplną, stosowaną między innymi przy płynnych produktach spożywczych. W takim procesie podgrzewanie nie powinno przekraczać temperatury 100 stopni Celsjusza. Część produktów pasteryzuje się w opakowaniu, a część bez opakowania. Parametry procesu pasteryzacji wpływają na jego kwasowość. Dotyczy to czasu i temperatury obróbki cieplnej, a także okresu przechowywania danego produktu. W przypadku soków owocowych i innych artykułów o pH niższym niż 4,6 pasteryzacja ma na celu dezaktywację enzymów i zniszczenie drobnoustrojów, które prowadzą do psucia się produktu. Niestety, proces pasteryzacji nie eliminuje wszystkich mikroorganizmów, które odpowiadają za psucie się żywności. Z tego względu konieczne jest przechowywanie ich w warunkach chłodniczych po otwarciu.

soki pasteryzowane vs soki świeże

Sok pasteryzowany to wygodna alternatywa dla soku świeżo wyciskanego, ale sam proces pasteryzacji nie jest pozbawiony wad. Co prawda, nie wymaga użycia chemicznych konserwantów, ale proces podgrzewania wpływa negatywnie na jego skład chemiczny. Witaminy i błonnik są bowiem substancjami niezwykle wrażliwymi na wysokie temperatury. Pasteryzacja bezpowrotnie pozbawia więc sok z owoców czy warzyw pewnej części wartości odżywczych.
Jaki sok jest więc najzdrowszy?
Oczywiście, ten świeżo wyciskany z warzyw i owoców, a najlepiej tłoczony na zimno. Okazuje się jednak, że nawet samodzielnie przygotowane soki mogą nie zawierać takiej ilości substancji odżywczych, jak cały owoc czy warzywo. Dlaczego? W wielu domach do wyciskania soku nadal używa się sokowirówki czy blendera. Rozgrzewające się ostrza powodują podgrzewanie składników i ich utlenianie. Dlatego warto zmienić sokowirówkę na wolnoobrotową wyciskarkę do soków. 

technologia-hpp

alternatywa dla soków pasteryzowanych - cold press

Cold press, czyli tłoczenie na zimo, to metoda bardzo powolnego tłoczenia warzyw i owoców, w trakcie której żadne elementy prasy hydraulicznej nie nagrzewają się i nie powodują utleniania składników odżywczych. Sok tłoczony na zimno zachowuje większość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Kilkudniowa przydatność do spożycia jest możliwa dzięki temu, że w niskiej temperaturze nie namnażają się bakterie. Jeśli więc tłoczony na zimno sok jest właściwie przechowywany, proces psucia nie powinien rozpocząć się przed upływem wskazanego terminu. Takie produkty są zatem:

  • nalewane „pod korek” do butelki, co ogranicza dostęp powietrza do soku,
  • transportowane i przechowywane w chłodzie,
  • chronione przed dostępem światła – przewożone i magazynowane w nieprzepuszczających promieni słonecznych kartonach.

Co ciekawe, niektórzy producenci poszli o krok dalej, aby przedłużyć przydatność do spożycia zdrowych soków zimnotłoczonych. Sięgając po nowoczesną metodę HPP, udało im się stworzyć produkt, który będzie nie tylko zdrowy, ale też wygodny dla konsumenta, poprzez zachowanie dłuższego terminu do spożycia. 

połączenie cold press i HPP - zdrowie zamknięte w butelce.

Technologia HPP to metoda utrwalania żywności pod wpływem wysokiego ciśnienia rzędu 6000 barów. Pozwala ona inaktywować z żywności wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze i substancje inicjujące proces psucia się. Jednocześnie, nie wiąże się z wykorzystaniem wysokiej temperatury ani chemicznych konserwantów. Pozwala również zachować oryginalne cechy produktu jak: kolor, smak, aromat czy konsystencję. Połączenie metody cold press i HPP wydaje się stanowić idealną recepturę na stworzenie soku, który będzie tak samo wartościowy, jak świeży owoc czy warzywo. Termin przydatności do spożycia w przypadku takiego wyrobu to już nie 5, a nawet 60 dni. Oznacza to, że zwłaszcza w okresie od jesieni do wczesnej wiosny można bez obaw sięgać po owoce i warzywa w butelce, korzystając w pełni z ich wartości odżywczych i wygodnej formy. 

kto powinien wybierać zimnotłoczone soki utrwalane metodą HPP?

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to doskonałe źródło błonnika, enzymów, witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Od niedawna mamy jednak świadomość, że wyciśnięte soki z warzyw i owoców zawierają skumulowaną ilość wartości. Soki pasteryzowane nie sprawdzą się w tym przypadku równie dobrze co soki zimnotłoczone, ponieważ ich wartość odżywcza jest znacznie uboższa. Wartościowy, naturalny produkt będzie odpowiedni w jadłospisie każdego, kto pragnie poprawić jakość swojego żywienia oraz stan zdrowia. Soki są wygodą formą podania warzyw i owoców, co wbrew pozorom stanowi atut nie tylko z perspektywy dziecka-niejadka. Poza tym odpowiednio przygotowane i utrwalone soki owocowo-warzywne mogą być dostępne przez cały rok, czego nie da się powiedzieć o owocach i warzywach świeżych. Można podsumować więc, że zimnotłoczone soki HPP są dobre dla każdego. 

Szczególnie polecamy linię soków funkcjonalnych marki SWIGO: https://swigo.pl/plan-swigo/.