Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket

antyoksydanty

antyoksydanty – przeciwutleniacze

Antyoksydantami nazywa się naturalnie występujące związki chemiczne, które posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Ich inna nazwa to przeciwutleniacze. Wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka – spowalniają starzenie i chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Antyoksydanty powinno się wprowadzić do swojej codziennej diety, głównie poprzez spożywanie warzyw i owoców. Dostępne są także suplementy zawierające cenne przeciwutleniacze, lecz z przyjmowaniem ich nie należy przesadzać.

antyoksydanty – działanie

Antyoksydanty to cząsteczki zwalczające wolne rodniki, czyli związki wykazujące negatywny wpływ na organizm w zbyt dużej ilości. Wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy i chorób serca. Przeciwutleniacze są niezbędne do kontrolowania ich i stanowią mechanizm obronny organizmu. Działanie antyoksydacyjne wykazuje zarówno spożywanie odpowiednich produktów, jak i stosowanie specjalnych kosmetyków. Już niewielkie dawki silnych antyoksydantów blokują powstawanie wolnych rodników i hamują reakcje utleniania zachodzące na poziomie komórkowym.

wolne rodniki – jak działają?

Wolne rodniki powstają nieustannie w naszym organizmie. Gdyby nie obecność antyoksydantów, wyrządzałyby poważne konsekwencje zdrowotne prowadzące do śmierci komórek, a w ostateczności również organizmu.  Wolne rodniki są więc szkodliwe w nadmiarze. Jeśli przewyższają liczbę antyoksydantów, może dojść do stanu zwanego stresem oksydacyjnym. To właśnie on uszkadza komórki DNA i pozostałe ważne cząsteczki. Uszkodzenie DNA wiąże się z kolei z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowotwory, a także przyspieszeniem procesu starzenia. Do nadmiernego powstawania wolnych rodników przyczyniają się czynniki związane ze stylem życia, stresem i środowiskiem. Są to m.in.: zanieczyszczone powietrze, toksyny, korzystanie z używek, podwyższony poziom cukru we krwi, nadmierne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, promieniowanie (w tym opalanie), infekcje o podłożu bakteryjnym, grzybiczym oraz wirusowym, nadmiar żelaza, magnezu, miedzi bądź cynku, niedotlenienie, a także intensywne i długotrwałe ćwiczenia. Do rozwoju wolnych rodników przyczynia się zarówno niedobór, jak i nadmierne spożywanie niektórych przeciwutleniaczy. Długotrwały stres oksydacyjny zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób. Właśnie dlatego antyoksydanty w diecie są tak ważne.

antyoksydanty – rodzaje

Najprostszy podział przeciwutleniaczy obejmuje antyoksydanty endogenne i egzogenne. Pierwsze z nich są produkowane przez organizm, występują w jego każdej komórce, a ich poziomu nie da się regulować. Jest on w dużej mierze zależny od wieku i predyspozycji genetycznych. Do tej grupy zaliczają się przeciwutleniacze takie jak glutation, kwas moczowy, melatonina oraz koenzym Q10. Drugą grupę antyoksydantów należy natomiast dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Poza spożywaniem warzyw i owoców można przyjmować suplementy diety i witaminy. W przeciwieństwie do przeciwutleniaczy z pierwszej grupy ilość tych egzogennych da się stymulować i modyfikować. Organizmowi można dostarczyć np. karotenoidy, witaminy A, C, E oraz związki polifenolowe, w tym flawonoidy i kwasy fenolowe.

antyoksydanty – źródła

Głównym źródłem antyoksydantów są produkty pochodzenia roślinnego. Ich największą ilość dostarczą warzywa i owoce, lecz znajdują się też w innej żywności, np. w orzechach, produktach pełnoziarnistych, a także w niektórych mięsach oraz rybach. Do silnych antyoksydantów i ich źródeł należą:

  • związki siarki – znajdują się np. w porach, czosnku czy cebuli,
  • antocyjany – bogate w nie są bakłażany, winogrona i jagody,
  • beta-karoten – dostarczy go dynia, mango, morele, marchew, szpinak oraz pietruszka,
  • katechiny – zawarte są w czerwonym winie i herbacie,
  • miedź – może być spożywana w owocach morza, chudym mięsie, mleku i orzechach,
  • kryptoksantyny – obecne w czerwonej papryce, dyni i mango,
  • flawonoidy – spożywane z herbatą, owocami cytrusowymi, czerwonym winem, cebulą oraz jabłkami,
  • indole – znaleźć je można w brokułach, kapuście i kalafiorze,
  • izoflawonoidy – posiada je soja, tofu, soczewica, groszek czy mleko,
  • lignany – dostarczają ich nasiona sezamu, otręby, produkty pełnoziarniste i warzywa,
  • luteina – obecna w zielonych warzywach liściastych,
  • likopen – bogate w niego są pomidory, różowe grejpfruty i arbuzy,
  • mangan – zawarty w owocach morza, chudym mięsie, mleku oraz orzechach,
  • polifenole – dostarczane wraz z tymiankiem bądź oregano,
  • selen – spożywany w owocach morza, podrobach, chudym mięsie i produktach pełnoziarnistych,
  • witamina A – znajduje się w batatach, wątróbce, marchwi czy żółtkach,
  • witamina E – jej optymalnej ilości dostarczą oleje roślinne, awokado, orzechy, nasiona oraz produkty pełnoziarniste,
  • cynk – obecny w owocach morza, chudym mięsie, mleku i orzechach.

O właściwościach przeciwutleniających produktu informuje skala ORAC. Im większy jego współczynnik w 100 gramach, tym silniejsza dawka antyoksydantów.

sok Anty OX Swigo

W celu uzupełnienia antyoksydantów w organizmie dobrym wyborem będzie sięgnięcie po naturalny sok, taki jak Sok Anty OX. Bogactwo przeciwutleniaczy pochodzi z cenionych superfoods. W składzie można znaleźć aronię zawierającą bioflawonoidy i znaną jako antidotum na choroby cywilizacyjne, czarną borówkę i jagodę kamczacką bogate w antocyjany, a także pigwowiec zapewniający optymalną dawkę witamin. Prozdrowotne właściwości płyną też z zawartego w produkcie soku z jabłka. Taka mieszanka wspomoże zachowanie odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy w organizmie. Soki Swigo są poddawane metodzie HPP, która umożliwia zachowanie dłuższej daty przydatności do spożycia, a także większej ilości witamin i składników odżywczych.