Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

kiszonki

kiszonki

znaczenie kiszonek w diecie

Smak kiszonek pokochały miliony ludzi na całym świecie. Okazuje się, że poza unikatowymi walorami smakowymi mają one również bardzo pozytywny wpływ nasze zdrowie. Przeczytaj i poznaj właściwości zdrowotne kiszonek. Podpowiadamy również, jaką ich ilość powinno się spożywać każdego dnia!

czym są kiszonki?

Kiszonki, czyli kiszone warzywa i owoce to żywność, która przy udziale bakterii kwasu mlekowego powstaje w wyniku procesu nazywanego kiszeniem. To właśnie te mikroby odpowiadają za proces fermentacji mlekowej, której rezultatem jest utrwalenie warzyw i owoców w celu dłuższego przechowywania. Wytwarzany w trakcie fermentacji mleczan sprawia, że późniejsze spożycie tak przygotowanej żywności jest całkowicie bezpieczne. Kwas mlekowy sprawia, że kiszone warzywa i owoce zmieniają swoje pH na poniżej 4,2, dzięki czemu w przetworach nie dochodzi do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Co więcej, wytworzony w trakcie fermentacji mleczan odpowiada również za właściwości organoleptyczne kiszonek, czyli za ich smak i zapach.

z czego robi się kiszonki?

Tak naprawdę kiszeniu można poddawać wszelkie warzywa i owoce. Jedyne co Cię ogranicza to Twoja własna wyobraźnia. Kiszonki w Polsce robi się od wieków głównie z białej kapusty i ogórków. Stosunkowo od niedawna panuje moda na kiszenie innych warzyw, np. papryki. Kiszonki można jednak zrobić również z innych warzyw i owoców, a także ziaren, grzybów oraz pieczywa. Coraz bardziej modne stają się też produkty takie jak zakwas buraczany, na żur, czy chlebowy.

Wiele bardzo ciekawych przepisów znajdziecie na blogu: Olgasmile

zakwas z buraków - dlaczego warto spożywać?

zakwas-z-burakow

Kiszony sok z buraków inaczej zakwas z buraków to źródło wielu witamin i minerałów, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Burak zawiera m.in. betaninę, która jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym. W trakcie fermentacji w zakwasie z buraków powstają naturalne probiotyki, które wspomagają florę bakteryjną jelit. Z tego powodu zakwas warto spożywać także podczas przeziębienia i grypy. Zdrowe jelita stanowią o poziomie naszej odporności. Co więcej, zakwas z buraków, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia trawienie. Zakwas obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy czy innych schorzeń układu krwionośnego.

Badania dowodzą również, że regularne spożywanie zakwasu z buraka pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Jego picie poleca się także osobom, które zmagają się z zaparciami, syndromem leniwego jelita, anemią, czy zmagają się z nadciśnieniem. Ponadto zawarte w nim substancje wpływają na poprawę samopoczucia, poprawiają koncentrację i zwiększają wydolność organizmu.

kiszonki – właściwości zdrowotne

Od niedawna kiszonki są postrzegane jako superfoods, czyli żywność funkcjonalna, która wykazuje pozytywne działanie na organizm. Wykazują one silne działanie prozdrowotne, dzięki czemu stały się istotnym dodatkiem do diety. Kiszonki są niskokaloryczne, wzmacniają układ odpornościowy i regulują pracę przewodu pokarmowego. Ponadto jako efekt fermentacji i zawierają w sobie ogromne ilości bakterii mlekowych, które są naturalnymi probiotykami. Te z kolei wpływają na naszą florę bakteryjną w tym na pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie kiszonek wpływa na regulację metabolizmu, co sprzyja szybszej utracie kilogramów. Co więcej, kiszonki obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz regulują poziom cukru we krwi.

co zawierają kiszonki?

Kiszona żywność to prawdziwa skarbnica minerałów i witamin. W kiszonkach znajdują się m.in.:

  • Witaminy z grupy B – a dokładniej mówiąc witamina B1, B2 i B3, które  odpowiadają za regulację metabolizm i wspomagają procesy trawienne. Ponadto poprawiają one kondycję skóry, wzmacniają włosy i paznokcie oraz chronią przed anemią.
  • Witaminę C – poprawia wygląd skóry, przyspiesza gojenia się ran oraz złamania. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem oraz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo reguluje stężenie glukozy we krwi, co sprzyja odchudzaniu.
  • Witaminę A – odpowiada za zdrowy i młody wygląd skóry.
  • Witaminę E – wpływa na potencję u kobiet i mężczyzn. Poprawia krążenie krwi.
  • Witaminę K – odpowiedzialna za krzepnięcie krwi.
  • Magnez – wspomaga metabolizm tłuszczy, wspomaga pracę układu nerwowego i krwionośnego. Zapobiega skurczom i odpowiada za pracę mięśni.
  • Wapń – podstawowy budulec kości i mięśni.
  • Fosfor – chroni zęby przed próchnicą oraz wpływa na pracę mięśni.
  • Potas – reguluje gospodarkę wodną oraz pH komórkowe. W dodatku odpowiada za zachowanie równowagi kwasowo–zasadowej oraz prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego.
  • Błonnik – zapewnia poczucie sytości, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz pobudza perystaltykę jelit. Ponadto zapobiega on zaparciom.

Warto również wspomnieć, że jeden średnich rozmiarów ogórek lub nieduża porcja kapusty ma tylko 12 kcal! Ponadto są one źródłem probiotyków oraz mają silne działanie antyoksydacyjne. Z kolei zawarty w nich kwas mlekowy sprzyja detoksykacji oraz wzmacnia system immunologiczny organizmu. Ponadto reguluje on metabolizm, wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. Właściwie ukiszone warzywa i owoce zawierają też etanol i kwasy lotne. 

czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone tak jak i inne kiszonki mają bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Zawarte w nich witaminy i minerały dostarczają dużej ilości probiotyków, które wspierają odporność. Ich działanie jest kompleksowe, a proces powstawania przebiega całkowicie naturalnie. Nie oznacza to jednak, że z kiszonkami należy przesadzać. Ich nadmiar może powodować skutki uboczne. Ponieważ zawierają one duże ilości sodu, z ich spożyciem muszą uważać osoby cierpiące na nadciśnienie. Natomiast całkowicie z kiszonek muszą zrezygnować osoby z chorobami wątroby i cierpiący na nietolerancję histaminy. 

kiszonki na odporność

Kiszonki mają pozytywny wpływ na odporność. Wszystko za sprawą dużej zawartości witaminy C oraz probiotyków, jakie znajdują się w kiszonkach. Odpowiadają one m.in. za prawidłowy rozrost flory bakteryjnej w jelitach, a także poprawiają ogólne działanie układu pokarmowego. Kiszone warzywa i owoce jedzone w okresie jesienno-zimowym wzmocnią organizm i ochronią przed wieloma chorobami.

kiszonki na odchudzanie

Jedzenie kiszonek ma korzystny wpływ również na nasz metabolizm. Ponadto kiszonki sprzyjają detoksykacji organizmu i regulują poziom cukru we krwi. To właśnie dlatego ich jedzenie sprzyja utracie kilogramów.

kiszonki na kaca

kiszona-kapusta

Kiszone produkty, a zwłaszcza ich soki są znakomitym remedium na kaca. Zawarte w kiszonkach substancje odżywcze pomogą pozbyć się alkoholu z organizmu oraz dotlenią organizm.

jak często można jeść kiszonki?

Na końcu warto odpowiedzieć sobie również na pytanie, jak często powinno się jeść kiszone warzywa i owoce. Okazuje się bowiem, że spożyte w nadmiarze, mogą wywołać szereg niepożądanych działań, w tym biegunkę, skurcze i niestrawności. Dlatego właśnie pomimo dobroczynnego działania nie powinno się z nimi przesadzać. Szklanka zakwasu przed śniadaniem i dodatek kiszonek do potraw zapewni nam dobroczynne działanie. 

Przeczytaj także: Detox na wiosnę

 

Cel projektu

Celem projektu jest pozyskanie wiedzy eksperckiej w zakresie wprowadzania produktów spożywczych na rynek Stanów Zjednoczonych, skutkujące opracowaniem strategii ekspansji, a następnie jej realizacja w ramach etapu zagranicznego. W wyniku realizacji projektu nastąpi rozpoczęcie sprzedaży eksportowej produktów oferowanych przez przedsiębiorstwo HPP Trade Bridge Sp. z o.o. na rynku docelowym.

Planowane efekty

HPP Trade Bridge sp. z o.o. uczestniczy w projektach nr: PMT/2602/1N/2021 (rynek USA) w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, oś priorytetowa III „Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach”, Działania 3.3 „Wsparcie promocji oraz internacjonalizacji innowacyjnych przedsiębiorstw”, poddziałania 3.3.1 : Polskie Mosty Technologiczne”.

Wartość projektu                                     200 000,00 PLN

Wkład Funduszy Europejskich                200 000,00 PLN