Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket
Smak kiszonek pokochały miliony ludzi na całym świecie. Okazuje się, że poza unikatowymi walorami smakowymi mają one również bardzo pozytywny wpływ nasze zdrowie. Przeczytaj i poznaj właściwości zdrowotne kiszonek. Podpowiadamy również, jaką ich ilość powinno się spożywać każdego dnia!
Kiszonki, czyli kiszone warzywa i owoce to żywność, która przy udziale bakterii kwasu mlekowego powstaje w wyniku procesu nazywanego kiszeniem. To właśnie te mikroby odpowiadają za proces fermentacji mlekowej, której rezultatem jest utrwalenie warzyw i owoców w celu dłuższego przechowywania. Wytwarzany w trakcie fermentacji mleczan sprawia, że późniejsze spożycie tak przygotowanej żywności jest całkowicie bezpieczne. Kwas mlekowy sprawia, że kiszone warzywa i owoce zmieniają swoje pH na poniżej 4,2, dzięki czemu w przetworach nie dochodzi do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Co więcej, wytworzony w trakcie fermentacji mleczan odpowiada również za właściwości organoleptyczne kiszonek, czyli za ich smak i zapach.
Tak naprawdę kiszeniu można poddawać wszelkie warzywa i owoce. Jedyne co Cię ogranicza to Twoja własna wyobraźnia. Kiszonki w Polsce robi się od wieków głównie z białej kapusty i ogórków. Stosunkowo od niedawna panuje moda na kiszenie innych warzyw, np. papryki. Kiszonki można jednak zrobić również z innych warzyw i owoców, a także ziaren, grzybów oraz pieczywa. Coraz bardziej modne stają się też produkty takie jak zakwas buraczany, na żur, czy chlebowy.
Wiele bardzo ciekawych przepisów znajdziecie na blogu: Olgasmile.
Kiszony sok z buraków inaczej zakwas z buraków to źródło wielu witamin i minerałów, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Burak zawiera m.in. betaninę, która jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym. W trakcie fermentacji w zakwasie z buraków powstają naturalne probiotyki, które wspomagają florę bakteryjną jelit. Z tego powodu zakwas warto spożywać także podczas przeziębienia i grypy. Zdrowe jelita stanowią o poziomie naszej odporności. Co więcej, zakwas z buraków, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia trawienie. Zakwas obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy czy innych schorzeń układu krwionośnego.
Badania dowodzą również, że regularne spożywanie zakwasu z buraka pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Jego picie poleca się także osobom, które zmagają się z zaparciami, syndromem leniwego jelita, anemią, czy zmagają się z nadciśnieniem. Ponadto zawarte w nim substancje wpływają na poprawę samopoczucia, poprawiają koncentrację i zwiększają wydolność organizmu.
Od niedawna kiszonki są postrzegane jako superfoods, czyli żywność funkcjonalna, która wykazuje pozytywne działanie na organizm. Wykazują one silne działanie prozdrowotne, dzięki czemu stały się istotnym dodatkiem do diety. Kiszonki są niskokaloryczne, wzmacniają układ odpornościowy i regulują pracę przewodu pokarmowego. Ponadto jako efekt fermentacji i zawierają w sobie ogromne ilości bakterii mlekowych, które są naturalnymi probiotykami. Te z kolei wpływają na naszą florę bakteryjną w tym na pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie kiszonek wpływa na regulację metabolizmu, co sprzyja szybszej utracie kilogramów. Co więcej, kiszonki obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz regulują poziom cukru we krwi.
Kiszona żywność to prawdziwa skarbnica minerałów i witamin. W kiszonkach znajdują się m.in.:
Warto również wspomnieć, że jeden średnich rozmiarów ogórek lub nieduża porcja kapusty ma tylko 12 kcal! Ponadto są one źródłem probiotyków oraz mają silne działanie antyoksydacyjne. Z kolei zawarty w nich kwas mlekowy sprzyja detoksykacji oraz wzmacnia system immunologiczny organizmu. Ponadto reguluje on metabolizm, wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. Właściwie ukiszone warzywa i owoce zawierają też etanol i kwasy lotne.
Ogórki kiszone tak jak i inne kiszonki mają bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Zawarte w nich witaminy i minerały dostarczają dużej ilości probiotyków, które wspierają odporność. Ich działanie jest kompleksowe, a proces powstawania przebiega całkowicie naturalnie. Nie oznacza to jednak, że z kiszonkami należy przesadzać. Ich nadmiar może powodować skutki uboczne. Ponieważ zawierają one duże ilości sodu, z ich spożyciem muszą uważać osoby cierpiące na nadciśnienie. Natomiast całkowicie z kiszonek muszą zrezygnować osoby z chorobami wątroby i cierpiący na nietolerancję histaminy.
Kiszonki mają pozytywny wpływ na odporność. Wszystko za sprawą dużej zawartości witaminy C oraz probiotyków, jakie znajdują się w kiszonkach. Odpowiadają one m.in. za prawidłowy rozrost flory bakteryjnej w jelitach, a także poprawiają ogólne działanie układu pokarmowego. Kiszone warzywa i owoce jedzone w okresie jesienno-zimowym wzmocnią organizm i ochronią przed wieloma chorobami.
Jedzenie kiszonek ma korzystny wpływ również na nasz metabolizm. Ponadto kiszonki sprzyjają detoksykacji organizmu i regulują poziom cukru we krwi. To właśnie dlatego ich jedzenie sprzyja utracie kilogramów.
Kiszone produkty, a zwłaszcza ich soki są znakomitym remedium na kaca. Zawarte w kiszonkach substancje odżywcze pomogą pozbyć się alkoholu z organizmu oraz dotlenią organizm.
Na końcu warto odpowiedzieć sobie również na pytanie, jak często powinno się jeść kiszone warzywa i owoce. Okazuje się bowiem, że spożyte w nadmiarze, mogą wywołać szereg niepożądanych działań, w tym biegunkę, skurcze i niestrawności. Dlatego właśnie pomimo dobroczynnego działania nie powinno się z nimi przesadzać. Szklanka zakwasu przed śniadaniem i dodatek kiszonek do potraw zapewni nam dobroczynne działanie.
Przeczytaj także: Detox na wiosnę
Otrzymasz jednorazowy rabat 5% za zapis do newslettera.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać dalsze informacje o nowościach i promocjach.
Zapisując się do newslettera akceptujesz regulamin serwisu. Regulamin newslettera dostępny jest poniżej.