Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket

LOGO_WHITE

Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket.

kolagen

kolagen a długowieczność

Kolagen to popularny składnik kosmetyków i suplementów diety. Substancja ta należy do białek, które wytwarza organizm każdego człowieka. Jest ona o tyle ważna, że stanowi aż 1/4 wszystkich białek w ciele i ma swój udział w budowie praktycznie każdego układu: od układu ruchu po układ oddechowy. Kolagen określany bywa mianem kleju dla innych komórek organizmu – bez niego ten zwyczajnie by się rozpadł. Jaką rolę odgrywa zatem kolagen w kontekście długowieczności?

co warto wiedzieć na temat kolagenu?

Kolagen jako białko składa się z aminokwasów, z których najważniejsza jest glicyna. Ta pełni niezwykle ważną funkcję w każdym organizmie – działa przeciwzapalnie, zwalcza negatywne skutki nadmiernego spożycia mięsa, wspiera zasypianie i wiele innych czynności. Ponieważ jest wykorzystywana w tak wielu procesach, zwykle to właśnie jej brakuje nam najbardziej. Warto wiedzieć również, że rozróżniamy 3 dominujące w ciele człowieka podtypy kolagenu, a najistotniejszy jest podtyp 1. i 3. Każdy z nich różni się swoimi właściwościami, ponieważ pełni inne funkcje – jeden kolagen ma nadawać elastyczność, inny sztywność i dobre podtrzymanie.

Kolagen jest obecny wszędzie. Skóra zawiera w swoim składzie nawet 70% kolagenu. Buduje on także:

– kości,

– naczynia krwionośne,

– ściany przewodu pokarmowego,

– układ ruchu (ścięgna, więzadła, chrząstki),

– układ oddechowy. 

co dzieje się z kolagenem w ciele człowieka?

Ludzki organizm samodzielnie produkuje kolagen, aby wymieniać ten zużyty na nowy, w ilości około 3 kilogramów rocznie. Dzieje się tak do około 25. roku życia, kiedy to tempo syntezy tego białka spada o około 1% na jeden rok. U 50, 60-latków większa ilość kolagenu ulega rozpadowi niż jest syntetyzowana. Natomiast po 70-tym roku życia produkcja kolagenu właściwie ustaje. 

Kolagen syntetyzuje się wolniej wraz z wiekiem, ale jego tempo produkcji spada również dlatego, że w organizmie brakuje substancji budulcowych, z których wytwarza się takie białko. W efekcie ciało magazynuje kolagen stary, zużyty, pozbawiony swoich właściwości, co jest bardzo szkodliwe, zwłaszcza w przypadku naczyń krwionośnych, które tracą elastyczność.

jakie są skutki niedoboru kolagenu?

Brak odpowiedniej ilości kolagenu lub jego słaba jakość to u młodych ludzi skutek złej diety. Taki stan rzeczy objawia się między innymi następującymi symptomami:

– zmarszczki,

– cellulit,

– rozstępy,

– pogorszenie wyglądu włosów i paznokci,

– zwisająca skóra,

– żylaki,

– hemoroidy,

– nieszczelność jelit,

– okołostawowe stany zapalne,

– bóle aparatu ruchu,

– osteoporoza,

– zwyrodnienie stawów,

– rozedma.

dlaczego kolagen ulega osłabieniu?

Z biegiem czasu tkanki człowieka budowane przez kolagen stają się coraz słabsze. Wynika to z diety, która pozbawiona jest składników budulcowych kolagenu, czyli skór, trzewi czy chrząstek. Jedząc mięso pozbawione składników kolagenotwórczych, nie dostarczamy organizmowi materiału, z którego mógłby wytworzyć takie białko. Skutkiem jest zaś ogólny proces starzenia się całego organizmu – zarówno organów wewnętrznych, jak i skóry czy włosów. Okazuje się jednak, że możemy przeciwdziałać temu zjawisku, a tym samym zapanować nad procesem starzenia się ciała. Jak?

jak dbać o kolagen w organizmie?

Aby organizm mógł wytwarzać więcej kolagenu, musimy dostarczyć mu składników kolagenotwórczych. Nie oznacza to jednak, że trzeba zmuszać się do jedzenia galarety czy flaczków. Kolagen można suplementować. Jaki preparat z kolagenem wybrać? Nie ma znaczenia jego podtyp ani pochodzenie (rybny, drobiowy, wieprzowy). Istotne są natomiast takie cechy preparatu, jak jego jakość, czyli niska masa cząsteczkowa (kolagen hydrolizowany), ponieważ dobrze się wchłania i zawiera peptydy, które pobudzają syntezę kolagenu, aktywując fibroblasty do naśladowania mechanizmu leczenia urazów.

Kolagen w postaci suplementu należy przyjmować w ilości od 2 do 10 g dziennie długofalowo, czyli przez co najmniej 12 tygodni, aby zobaczyć pierwsze efekty. Istotny jest także moment suplementacji – najlepiej przed aktywnością fizyczną, ponieważ wtedy tkanki są odżywione i natlenowane, a dzięki temu dobrze wchłaniają to białko. Warto pamiętać też o wspieraniu syntezy kolagenu kofaktorami, przyjmując równolegle suplementy z witaminą C, krzemem, siarką, miedzią, borem i manganem oraz witaminą B6.