Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

LOGO_WHITE
owoce-na-litere-c

owoce na literę C

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważnym elementem naszej diety są owoce, będące naturalnym źródłem wielu minerałów i witamin. Warunkują one prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a także wzmacniają naszą naturalną odporność immunologiczną i dostarczają energii. Co więcej, owoce korzystnie wpływają na nasz układ trawienny oraz dobre samopoczucie. Po jakie owoce na literę C warto sięgnąć? Odpowiedź poznacie w dzisiejszym artykule!

cytron

Tak zwana ręka Buddy słynie z zawartości związków bioaktywnych, dzięki czemu w medycynie jest wykorzystywana jako składnik leków na liczne choroby przewlekłe. Owoc doskonale sprawdza się jako środek profilaktyczny, chroniący przed cukrzycą, nadciśnieniem czy otyłością. Zawarte w cytrusie saponiny mają działanie wykrztuśne i moczopędne, fitosterole pomagają ograniczyć wchłanianie cholesterolu w jelitach, a hesperydyna leczy żylaki. W medycynie chińskiej cytron stosowany jest także w leczeniu dolegliwości reumatoidalnych oraz bólów brzucha.

cytryna

Ten popularny owoc zawiera duże ilości witaminy C oraz rutynę, które wspomagają nasz układ odpornościowy, zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy. Cytryny są także źródłem beta-karotenu oraz potasu, żelaza i słodu. Ponadto owoc pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga pracę układu trawiennego.

czarna porzeczka

Soki z czarnej porzeczki znane są ze swoich właściwości leczniczych podczas przeziębienia czy grypy. Doskonale stymulują naturalny system odpornościowy, dzięki czemu przyspieszają zwalczanie choroby. Flawonoidy działają przeciwutleniająco, co znaczy że spowolniają procesy starzenia. Co więcej owoce obniżają stężenie cukru we krwi oraz poziom cholesterolu.

czarny bez

Owoce czarnego bzu bogate są w witaminy z grupy A, B, C oraz w fosfor, wapń i żelazo. Roślina bywa często wykorzystywana w leczeniu objawów przeziębienia i grypy. Owoce mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Czarny bez słynie ze swojego działania bakterio i wirusobójczego. Zawarte w nim składniki mają także działanie moczopędne i odtruwające, pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

czeremcha

Miąższ czeremchy jest znany ze swoich właściwości leczniczych już od starożytności. Owoc zawiera liczne witaminy i minerały: witaminę C, rutynę, błonnik, potas, wapń, antyoksydanty oraz flanowonoidy. Poza działaniem przeciwzapalnym i przeciwkaszlowym jest ceniony za korzystny wpływ na żeński układ rozrodczy. Co więcej, wzmacnia naszą odporność oraz ma właściwości uspokajające. W Polsce niekiedy uważa się ją za roślinę niejadalną, ze względu na trujące pestki.

czereśnie

Czereśnie są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczyć wolne rodniki oraz zmniejszają stany zapalne organizmu. Dzięki temu przeciwdziałają cukrzycy, chorobom układu krążenia oraz nadciśnieniu. Duże ilości witaminy C ułatwiają syntezę kolagenu, który odpowiada za budowę i regenerację chrząstek, kości i skóry. Czereśnie zawierają dużo błonnika, który wpływa korzystnie na nasz układ trawienny oraz redukuje zaparcia. Owoc zapatruje nasze ciała w jod niezbędny do prawidłowego działania tarczycy oraz gospodarki hormonalnej.

czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka bywa stosowana pomocniczo w leczeniu zapalenia pęcherza, odznacza się bowiem działaniem moczopędnym. Dodatkowo pozwala uregulować ilość płynów w organizmie. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy wzmacnia naszą odporność, oraz pomaga zwalczyć objawy przeziębienia. Owoc korzystnie wpływa także na pracę układu trawiennego, zapobiegając zaparciom. Doskonale sprawdza się również w profilaktyce chorób krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne oraz zmniejszając wchłanianie cholesterolu.    

czerymoja

Czerymoja, czyli tak zwany flaszowiec peruwiański, występuje na terenie między innymi: Ameryki Południowej, Afryki Zachodniej, Azji Południowo-Wschodniej czy Andaluzji. Miąższ owocu (warto podkreślić, że nasiona zawierają toksyczne dla nas substancje, dlatego nie należy ich spożywać) jest bogatym źródłem witamin C, E i B, w tym witaminy B6, która konieczna jest do produkcji czerwonych krwinek. Jest to ulubiony owoc osób na diecie redukcyjnej – niska zawartość kalorii oraz korzystny wpływ na układ trawienny ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów.

 

Soki smoothie SWIGO zawierają bogate receptury i różnorodny skład. Tutaj możesz zapoznać się ze składami.