Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

LOGO_WHITE
sok-na-odpornosc

sok na odporność

Jesień, choć bywa piękna, nieuchronnie wiąże się z sezonem obniżonej odporności. Gdy na dworze zaczynają się pierwsze chłody, a o świeże owoce i warzywa coraz trudniej, warto zdecydować się na wsparcie organizmu dodatkowymi witaminami pochodzącymi z naturalnych źródeł. Wśród nich świetnie przyswajalne, a na pewno jedne z przyjemniejszych w spożyciu są soki i przeciery owocowe. Na szczęście obecnie są one dostępne w wielu wariantach i kompozycjach szczególnie wspomagających podczas jesiennej słoty. Oto garść informacji na temat całorocznego dbania o odporność i roli przetworów owocowych w tym procesie!

owoce i warzywa w diecie nastawionej na budowanie odporności

Regularne i zdrowe posiłki mają niebagatelne znaczenie w procesie wzmacniania układu odpornościowego. Nisko przetworzona żywność, a zwłaszcza owoce, warzywa i inne produkty naturalne są zdecydowanie najlepszą podstawą diety nakierowanej na rozwój odporności. Warto utrzymywać taką dietę nie tylko w sezonie jesiennym, gdy znajduje szczególne zastosowanie, lecz przez cały rok. Jest tak dlatego, że klimat w Polsce powoduje, że dość często zdarzają się gwałtowne zmiany pogody, okres chłodów także ma tendencję do wydłużania się. Poza tym osłabiona odporność może wynikać z wielu innych czynników, jak tryb życia, stres, zanieczyszczenia powietrza, wszystkie one są powszechne we współczesnym świecie.

Dlatego właśnie warto zwiększyć częstotliwość spożywania owoców, tym bardziej że te polskie są znane i cenione na całym świecie ze względu na swój smak i właściwości prozdrowotne. Na przykład znana wszystkim witamina C nie tylko chroni przed wirusami i bakteriami, ale w razie zakażenia skraca także czas trwania choroby. Dlatego właśnie popularnie zaleca się, jako element walki z patogenami, owoce takie jak pigwa, czarna i czerwona porzeczka, żurawina oraz oczywiście cytrusy. Wszystkie te składniki można znaleźć w produktach marki Swigo, szczegóły poniżej!

sok odporność Swigo

Sok odporność Swigo to miks owoców zaprojektowany tak, by zmaksymalizować działanie każdego jego składnika na układ odpornościowy. Najlepsze polskie owoce połączone w jednym pysznym soku sprawią, że leki i suplementy diety będą mogły pójść w odstawkę w sezonie jesienno-zimowym! Oto najważniejsze jego składniki i ich działanie:

  • czarna porzeczka – związki zawarte w tym popularnym w Polsce owocu znane są z działania przeciwnowotworowego. Jej wysoka zawartość witaminy C sprawia, że to jeden z najważniejszych owoców w soku odpornościowym Swigo!
  • czerwona porzeczka – podobnie jak jej ciemniejsza kuzynka, czerwona porzeczka jest ważnym źródłem witaminy C. Poza tym docenia się jej właściwości przeciwutleniające i zawartość garbników, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne i antyalergicznie.
  • jabłko – ten najpopularniejszy chyba owoc, poza dodatkową dawką witaminy C jest znany z zawartości potasu, która bardzo korzystnie wpływa na odpowiedni poziom ciśnienia krwi i działanie układu nerwowego.
  • pigwowiec – kwaśny jak cytryna i nie mniej zdrowy! Ten uniwersalny składnik zawiera całe spektrum dobroczynnych składników odżywczych. Daje ulgę w przeziębieniu i infekcjach o podłożu bakteryjnym poprawia też przemianę materii.
  • żurawina –  wspiera w infekcjach górnych dróg oddechowych, odkaża jamę ustną i gardło tym samym znacznie łagodząc przebieg przeziębienia i grypy. Wpływa także pozytywnie na nerki i pęcherz – również działa przeciwzapalnie i odkażająco.

smoothie odporność Swigo

Gładkie i jedwabiste Smoothie Odporność z powodzeniem sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ syci podobnie do klasycznych przekąsek, a jest dodatkowo o wiele zdrowsze i pobudza odporność! Oto z jakich składników jest ono przygotowywane:

  • sok z jabłka – poza wspomnianą zawartością potasu, sok z jabłka wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym i kalorycznością, co oznacza, że po spożyciu smoothie będzie dodawał energii stopniowo, w przeciwieństwie do słodkich przekąsek.
  • przecier z jabłka – łączy wszystkie korzyści jabłka, a dodatkowo zawiera zwiększoną ilość witaminy C i przeciwutleniaczy dzięki zawartości bogatej w składniki mineralne skórki.
  • przecier z banana – witamina B6 w nim zawarta to kolejny oręż w walce o odporność! Poza tym banany przyśpieszają regenerację po przebytej chorobie i wspomagają układ trawienny.
  • przecier z czarnej porzeczki – to prawdziwa bomba witaminy C, gdyż w przecierze pozostaje jego znaczna ilość. Czarna porzeczka zdecydowanie stanowi główne jej źródło!
  • sok z cytryny – kolejny główny sprzymierzeniec w kwestii dostarczenia odpowiednich ilości witaminy C w trakcie przeziębienia! Poza tą ważną witaminą cytryna jest popularnym remedium na katar i kaszel, a także zawiera multum innych witamin.
  • sok z żurawiny – źródło witamin A, C i B, a w pakiecie również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, stosowany zwłaszcza przy anginie i w rekonwalescencji po wszelkich długotrwałych chorobach.
  • przecier z jeżyny – poza wpływem antybakteryjnym w jamie ustnej, przecier ten działa wykrztuśnie, napotnie i przede wszystkim zapobiega powstawaniu nowotworów z uwagi na zawartość flawonoidów.
  • sok z owoców róży – uzupełnia działanie wszystkich powyższych składników, ponieważ zawiera bardzo szeroki zakres witamin. Charakteryzuje się natomiast zmniejszaniem poczucia zmęczenia, tak charakterystycznego dla przeziębień.

Jak widać, sok i smoothie odporność Swigo zawierają cały kompleks składników uzupełniających swoje działanie. Dzięki temu każda buteleczka zaspokoi dużą część zapotrzebowania na witaminy i minerały. Siła owoców pozwoli trzymać wszelkie choroby sezonowe na dystans!