Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket

superfoods

superfoods

Superfoods, czyli super jedzenie, a tak naprawdę produkty spożywcze wyróżniające się na tle innych wysoką zawartością cennych dla zdrowia substancji, takich jak witaminy, minerały czy antyoksydanty. Wiele z nich to niedoceniane przez nas warzywa, owoce czy nasiona, znane od lat w polskiej kuchni. Inne przywędrowały do naszego kraju stosunkowo niedawno. Które superfoods warto włączyć do swojej codziennej diety?

co to jest superfoods?

Superfoods to żywność nieprzetworzona pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na organizm człowieka. W superfoods występują takie substancje jak aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, fito związki, przeciwutleniacze czy błonnik. Co ważne, ich zawartość w danym produkcie jest bardzo wysoka, dzięki czemu superfoods mogą z powodzeniem zastąpić suplementy diety. Poza tym, ze względu na ich naturalność, będą też lepiej przyswajalne przez organizm.

na liście superfoods wymieniamy między innymi:

  • jagody,
  • truskawki,
  • borówki,
  • jagody acai,
  • camu camu,
  • jagody goji,
  • nasiona dyni,
  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • babkę płesznik,
  • babkę jajowatą,
  • surowe kakao,
  • komosę ryżową,
  • kurkumę,
  • guaranę,

i wiele innych. Jak widać, niektóre superfoods to produkty, które uważamy za pospolite, inne są zaś nowością w świecie kulinariów.
Które z nich z pewnością warto spożywać?

siemię lniane czy nasiona chia?

Nasiona chia i siemię lniane mają swoje podobieństwa i różnice. Te pierwsze są nieco mdłe w smaku, natomiast te drugie w smaku przypominają poniekąd orzechy. Oba produkty zawierają sporą dawkę białka i kwasów tłuszczowych omega 3, choć w siemieniu lnianym jest ich więcej. Nasiona lnu są też bogatsze w miedź i potas, natomiast nasiona chia zawierają mniej kalorii, a więcej błonnika. Chia dominuje nad siemieniem lnianym pod względem zawartości takich minerałów jak wapń, żelazo i fosfor. Do diety można włączyć oba produkty, jeśli zależy nam na takich korzyściach zdrowotnych jak:

  • obniżenie ryzyka chorób serca,
  • obniżenie cholesterolu,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • obniżenie poziomu cukru,
  • poprawa trawienia.

czosnek, czyli superfoods dla odporności i układu sercowo-naczyniowego

Choć nie pachnie najlepiej, to właśnie lotne związki, które nadają mu charakterystyczny aromat, odpowiadają za  najważniejsze właściwości – mowa oczywiście o czosnku, popularnym produkcie spożywczym, który wzmacnia odporność. Czosnek to prawdziwa bomba witaminowa, dostępna pod ręką przez cały rok. Czosnek zawiera między innymi witaminę C, A, B1, B6, a także minerały, takie jak mangan, selen, cynk, fosfor czy wapń. Produkt uznawany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wykazuje również właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Jest pomocy w sezonie grypowym, ale warto stosować go przez cały rok w ramach profilaktyki chorób układu krążenia czy nowotworów. Czosnek obniża ryzyko zawału, regulując proces krzepnięcia krwi, obniżając lepkość płytek i poprawiając ich ruchliwość.  

superfoods

owoce jagodowe na pamięć

Na liście superfoods królują owoce jagodowe, takie jak jagody, borówki amerykańskie, truskawki, maliny, aronia, jagody goji czy jagody acai. Produkty te są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe – bogate w witaminy, minerały, a przede wszystkim we flawonoidy i antocyjanidyny. Te ostatnie substancje mają silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zwalczają więc stany zapalne, ale także stres oksydacyjny, który prowadzi do zaburzeń poznawczych. Większe spożycie owoców jagodowych pozwala wesprzeć pamięć i koncentrację, ponieważ zawarte w nich związki łagodzą negatywne skutki stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. Można powiedzieć, że hamują degenerację mózgu, spowalniając proces starzenia się komórek, w tym również komórek nerwowych. 

burak to superfoods sportu

Burak to pospolite fioletowo-czerwone warzywo i prawdziwe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji, w tym przede wszystkim tych o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Barwniki – betacyjaniny – które nadają burakom charakterystyczny kolor, odpowiadają też za ich właściwości, czyli zapobieganie rozwojowi nowotworów, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia czy regulowanie gospodarki cukrowej. Buraki obniżają też ciśnienie tętnicze, za sprawą zawartych w nich azotanów, które są bardzo cennym suplementem diety dla sportowców. Większe spożycie azotanów skutkuje zwiększonym przepływem krwi i lepszą wydajnością mitochondriów, które stanowią centra energetyczne i wzmacniają skurcze mięśni. Picie soku z buraka zwiększa wytrzymałość sercowo-oddechową, a tym samym poprawia wyniki sportowe zarówno u amatorów, jak i u profesjonalistów, choć u tych drugich efekt jest nieco słabszy. 

Znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy A i korzystnego wpływu na wzrok – marchew trafiła na listę superfoods również dlatego, że jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej między innymi:

  • karotenoidy, w tym luteinę, beta-karoten, alfa-karoten czy likopen,
  • prowitaminę A,
  • witaminę E i C,
  • błonnik,
  • liczne minerały jak fosfor czy potas. 

Marchew jest zatem bogatym źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Najważniejszą z nich wydaje się beta-karoten, który chroni przed nowotworami, a także witaminy przeciwutleniające (A, C, E) pomagające zachować młodość zarówno w odniesieniu do kondycji organizmu, jak i do wyglądu skóry. Poza tym, w marchwi zawarte są też pektyny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, dlatego spożywanie marchwi to prosty sposób na długowieczność. 

jak włączyć do diety superfoods?

Superfoods to zarówno owoce i warzywa, jak i przyprawy, zioła, nasiona czy orzechy. Do diety możemy włączyć je na wiele sposobów – w naturalnej postaci lub sproszkowane, w formie suplementu. Warzywa takie jak marchew czy buraki wystarczy zastosować na szerszą skalę w swojej kuchni. Można przygotowywać z nich tłoczone soki, ale też surówki czy zupy. Marchew świetnie smakuje upieczona, jako zdrowsza wersja frytek, natomiast burak to doskonałe wzbogacenie napojów i koktajli, a najlepiej smakuje u boku soczystych jabłek. Nasiona chia i siemię lniane można przyjmować w całości lub w postaci proszku, czyli po zmieleniu. Wystarczy dosypywać je wtedy do jogurtu, do musli czy do koktajlu. Czosnek, choć nie każdemu smakuje, najlepiej jeść na surowo, na przykład jako dodatek do sosu czosnkowego. Pieczony ma łagodniejszy smak i aromat, ale traci część swoich właściwości. Owoce jagodowe można jeść natomiast w każdej postaci i wbrew pozorom nie tylko w sezonie. Te suszone, liofilizowane czy mrożone zachowują swoją wartość odżywczą, choć mogą smakować już nieco inaczej. 

Superżywność w diecie zastępuje suplementy diety i skutecznie wzbogaca jadłospis nie tylko o witaminy czy minerały, ale przede wszystkim o niezwykle cenne przeciwutleniacze. Te stanowią zaś podstawę profilaktyki wielu chorób i walki z procesem starzenia się, dlatego im więcej ich w naszej diecie, tym lepiej. 

Poznaj linię produktów funkcjonalnych SWIGO. Soki i smoothie SWIGO tłoczone są właśnie z superfoods. Działanie funkcjonalne poparte jest oświadczeniami zdrowotnymi. Dzięki tłoczeniu na zimno (cold press), a także utrwaleniu metodą HPP (wysokociśnieniową) nasze produkty zachowuję witaminy i minerały na dłuższy czas. Kliknij:  soki | smoothie