Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

LOGO_WHITE
swieze-soki

świeże soki z warzyw i owoców

Dlaczego warto pić świeże soki?

Przede wszystkim mamy pewność co do składników, z których robimy sok i kontrolujemy proces przygotowania, zatem taki sok jest w pełni bezpieczny i świeży. Poza tym często w zaganianej codzienności łatwiej jest wypić sok, niż zjeść warzywo czy owoc w całości. W przeciwieństwie do soków z kartonu, soki świeżo wyciskane nie zawierają barwników, konserwantów, regulatorów kwasowości i dodatku cukru. 

Ważne jest, abyśmy przywiązywali dużą wagę do składników na sok. Jeśli tylko mamy taką możliwość, to wybierajmy produkty dobre jakościowo, jak najbardziej naturalne, ze sprawdzonego warzywniaka lub z dostaw od lokalnych rolników.

Po wypiciu soku już w 15 minut przyswajamy aż 90% substancji bioaktywnych. Świeże soki wpływają też na łatwiejsze trawienie i nie obciążają tak układu pokarmowego, jak całe owoce i warzywa. Dlatego soki stanowią cenne uzupełnienie diety o jedną z 5 porcji wymaganych dla zdrowia porcji warzyw i owoców. 

Naturalne i aktywne, drogocenne substancje znajdujące się w sokach to min. karotenoidy, polifenole i flawonoidy, które:

  • ochraniają DNA przed mutacjami,
  • niwelują stany zapalne,
  • hamują rozwój tzw. fazy inicjacji, czyli powstania raka,
  • zatrzymują przepływ informacji między komórkami rakowymi oraz ich gwałtowny rozwój.

Świeżo wyciskane soki mają w sobie łatwo przyswajane enzymy i witaminy, które wzmacniają naszą odporność.

plan-swigo

jak robić soki w domu, aby zachować cenne wartości?

Nie wystarczy mieć naturalne owoce i warzywa z pewnego źródła, ale liczy się tutaj  sposób przygotowania.
Jak przygotować w domu zdrowy sok?
Zdecydowanie najlepszy i najzdrowszy sposób to korzystanie z wyciskarki wolnoobrotowej. Jest to wygodne i wydajne urządzenie, a co najistotniejsze pomaga zachować cenne witaminy i substancje odżywcze zawarte w owocach i warzywach. To wszystko dzięki wolnoobrotowemu ślimakowi, który wyciska sok, ale nie wytwarza ciepła w tym czasie. Ciepło może spowodować utratę składników odżywczych. Sam proces wyciskania jest powolny, dzięki czemu sok jest zdrowszy. Jeśli chodzi o sokowirówki, które do tej pory były często stosowane to warto wiedzieć, że nagrzewanie się elementów tłoczących sok, niszczy witaminy, dlatego taki sok nie jest w pełni wartościowy, choć robi się go bardzo szybko, jest pozbawiony grudek i ładnie pachnie. Zatem jest to sposób pozornie wygodny, ale niestety, uzyskane soki nigdy nie będą tak wartościowe, jak te wyciskane bez ogrzewania.

jak dobierać składniki soków, aby osiągnąć najlepszy efekt?

Tak naprawdę, wiele zależy tutaj od naszych osobistych preferencji smakowych. Dzieci mogą przepadać tylko za sokiem pomarańczowym czy jabłkowym, a dorośli mogą tworzyć dowolne mieszanki owocowo-warzywne, które będą bombą witaminową. Warto wiedzieć, że soki z rożnorodnym składem mają lepsze działanie i silniejszy efekt.

Jakie są przykładowe połączenia składników dla dobrego efektu zdrowotnego? Jak dobierać owoce i warzywa?

  • Marchew Seler Pietruszka – w tym trio działają zbawiennie na kości, stawy, reumatyzm i artretyzm
  • Burak Jabłko Cytryna – pomagają usuwać toksyny
  • Jarmuż Szpinak Cytryna – utrzymują żelazo
  • Marchew Imbir Cytryna – duża dawka odporności energii
  • Brokuł i Pomidory – pomagają w zwalczaniu raka

jak i kiedy pijemy świeże soki?

Czyli dlaczego slow life się opłaca?

Po pierwsze warto pić soki na czczo, ze względu na większe przyswajanie składników. W taki sposób mniej obciążamy układ trawienny i zyskujemy większą ilość energii. Ogólnie, dobrze jest dobierać więcej warzyw niż owoców i pamiętajmy o higienie, zatem myjemy wszystko bardzo dokładnie w ciepłej wodzie, przed zrobieniem soku.

Po drugie, zaleca się, aby w ciągu dnia świeży sok wypijać minimum 20 minut przed posiłkiem. Pamiętajmy też, że sok świeżo wyciskany najlepiej wypić do 15 minut po zrobieniu, bo wtedy najlepiej działają cenne enzymy.


Jak długo można przechowywać świeżo wyciskany sok przed spożyciem?
Jeśli nie możemy wypić soku od razu, to przechowujemy sok maksymalnie 48h w odpowiednich warunkach tj. w lodówce, w szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu.

Kiedy jednak są takie dni, a wiemy, że najczęściej przypada to na dni poza weekendem to warto mieć w domu zapas soków HPP.

Dzięki technologii HPP świeże, tłoczone na zimno soki zachowują do 60 dni, większość witamin, smak, kolor i piękny naturalny zapach. Są znakomitym uzupełnieniem porcji witamin każdego dnia, właśnie, wtedy kiedy na własnoręczne wyciskanie nie ma czasu i możliwości.