Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

post-przerywany

na czym polega post przerywany?

Post przerywany staje się coraz bardziej popularny. Celem stosowania postu przerywanego jest – odnowienie komórek, spowolnienie procesów starzenia, odchudzanie i wsparcie w walce z chorobami.

jak działa post przerywany?

Po spożyciu posiłku żywność jest rozkładana i ostatecznie przekształcana w cząsteczki. Węglowodany (zwłaszcza słodkie produkty spożywcze i rafinowane ziarna, takie jak biała mąka lub ryż) są szybko przekształcane w cukier, który komórki wykorzystują jako energię. Nadmiar tej substancji organizm gromadzi w tkance tłuszczowej. Proces ten jest kontrolowany przez hormon insuliny, który jest również odpowiedzialny za utrzymywanie cukru w komórkach. Gdy tylko zaczynamy jeść, poziom insuliny we krwi wzrasta, a spada między posiłkami, więc tkanka tłuszczowa może uwolnić zmagazynowany cukier, aby wykorzystać go jako brakującą energię. Obniżając poziom insuliny, pomagamy organizmowi samodzielnie spalić tłuszcz i schudnąć.

post przerywany - rodzaje:

Istnieje kilka możliwości stosowania postu przerywanego. Przyjmujemy stałe godziny tzw. okna żywieniowego i godziny, kiedy nie przyjmujemy kalorii:

  • 16 na 8 – w tej opcji okres bez jedzenia wynosi 16 godzin z rzędu każdego dnia, w pozostałe 8 godzin należy spożywać pokarmy. Jeśli zaczniesz pościć o 20:00, możesz znowu jeść w południe na następny dzień. W ten sposób możesz łatwo zjeść obiad z rodziną. Kolacja może również odbyć się jak zwykle. Ilość posiłków można podzielić na 2 lub 3, a nawet 4, jeśli Twój organizm tego potrzebuje.
  • 14 na 10 – w tej opcji okno żywieniowe to 10 godzin, a przerwa w jedzeniu wynosi 14 godzin.
  • 24-godzinny post – to całkowita przerwa w jedzeniu. Stosujemy 1 lub 2 razy w tygodniu. Podczas postu spożywamy jedynie wodę i herbaty ziołowe bez cukru. Pomiędzy postem stosujemy zdrową, zbilansowaną dietę.

kto może stosować post przerywany?

Post można wprowadzić jako stałą regułę w codziennym odżywianiu. Jest on najczęściej stosowany przez osoby, które:

  • Stosowały wcześniej inne rodzaje diet, ale nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów.
  • Preferują 2-3 obfitsze posiłki w ciągu dnia niż kilka mniejszych.
  • Nieregularny tryb życia powoduje, że rezygnują ze śniadania.
  • Nie potrafią pozbyć się nawyku wieczornego podjadania.
  • Nie lubią dokładnego liczenia kalorii przy każdym spożywanym posiłku.

Postu przerywanego nie powinny stosować osoby, które mają zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne czyli pracujące fizycznie oraz sportowcy. Nie jest to sposób odżywania wskazany dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących. Ponadto post przerywany jest przeciwwskazany dla osób cierpiących na zapalenie żołądka, refluks przełyku, wrzody żołądka, cukrzycę, zaburzenia hormonalne.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości czy możesz stosować post przerywany skonsultuj się ze swoim lekarzem. 

jakie są korzyści ze stosowania postu przerywanego?

  • Dzięki stosowaniu postu w opcji 16/8 uczucie sytości po jednym posiłku zmniejsza uczucie głodu aż do następnego. W rezultacie będziesz ogólnie mniej jeść.
  • Stosując post  zwiększa się wydzielanie w organizmie hormonu noradrenaliny, który daje organizmowi sygnał do uwolnienia kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczowych, zmniejszając tym samym procent tkanki  tłuszczowej.
  • Wysoki poziom cholesterolu, lipoprotein o małej gęstości i trójglicerydów we krwi jest niezdrowy. Są główną przyczyną rozwoju chorób układu krążenia. W przypadku postu przerywanego zmniejsza się ich stężenie we krwi.
  • Zmniejszy się również ilość glukozy i homo cysteiny krążącej we krwi, co oznacza zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.

Post przerywany przyczynia się do normalizacji masy ciała. Jeśli w okresie okna żywieniowego zadbamy o spożywanie zdrowych, nieprzetworzonych pokarmów z przewagą warzyw, osiągniemy jeszcze szybsze rezultaty. Utrzymanie postu przerywanego zwiększa także szanse utrzymania wagi po odchudzaniu. Wiele osób, które stosują post przerywany mimo utrzymania dotychczasowego poziomu kalorii osiąga spadek masy ciała, a także lepsze samopoczucie i wzrost energii życiowej. 

 

Przeczytaj także: „zdrowe jelita”

 

 

Cel projektu

Celem projektu jest pozyskanie wiedzy eksperckiej w zakresie wprowadzania produktów spożywczych na rynek Stanów Zjednoczonych, skutkujące opracowaniem strategii ekspansji, a następnie jej realizacja w ramach etapu zagranicznego. W wyniku realizacji projektu nastąpi rozpoczęcie sprzedaży eksportowej produktów oferowanych przez przedsiębiorstwo HPP Trade Bridge Sp. z o.o. na rynku docelowym.

Planowane efekty

HPP Trade Bridge sp. z o.o. uczestniczy w projektach nr: PMT/2602/1N/2021 (rynek USA) w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, oś priorytetowa III „Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach”, Działania 3.3 „Wsparcie promocji oraz internacjonalizacji innowacyjnych przedsiębiorstw”, poddziałania 3.3.1 : Polskie Mosty Technologiczne”.

Wartość projektu                                     200 000,00 PLN

Wkład Funduszy Europejskich                200 000,00 PLN