Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

zdrowe-jelita

zdrowe jelita

Jak należy dbać o dobry stan układu pokarmowego? Kluczowe jest przestrzeganie odpowiedniej diety – powinna ona zawierać błonnik i składać się między innymi z owoców i warzyw. Dzięki stosowaniu się do tych zasad możesz ochronić przede wszystkim jelita.
Zdrowe jelita to podstawa prawidłowo funkcjonującego organizmu. Co wpływa na zdrowie jelit? Jakie pokarmy należy spożywać, aby poprawić ich funkcjonowanie? Czego należy unikać? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań, koniecznie przeczytaj poniższy tekst.

jelita – jaka jest ich rola w ludzkim organizmie?

Jelita to jeden z najważniejszych elementów przewodu pokarmowego u ludzi oraz zwierząt. Organ ten zapewnia, że w organizmie zachodzą między innymi takie procesy jak:

  • metabolizm przyczyniający się do powstawania witamin oraz kwasów tłuszczowych. Dzięki metabolizmowi organizm zyskuje energię niezbędną do codziennego funkcjonowania,
  • trawienie, czyli rozkładanie spożytego pokarmu „na czynniki pierwsze”. Dzięki temu organizm może pozyskać znajdujące się w jedzeniu cenne składniki odżywcze. Związki mineralne są wchłaniane przez jelito cienkie i transportowane do krwiobiegu,
  • ochronnych. Ochrona immunologiczna organizmu przed różnego rodzaju drobnoustrojami. Taki stan rzeczy jest możliwy między innymi dzięki śluzowi oraz barierze mikrobiologicznej, które znajdują się w jelitach i tworzą tzw. florę jelitową.

Aby jednak narząd ten mógł spełniać swoją funkcję, konieczne jest między innymi właściwe odżywianie się. Jakie jest znaczenie jedzenia warzyw i owoców dla zdrowia jelit?

odżywianie się, a stan jelit – jaka jest zależność?

Jeśli chcesz mieć zdrowe jelita, na co należy zwracać uwagę?
Kluczowy jest w tym przypadku dobór odpowiednich owoców i warzyw. Korzystne dla zdrowia są wywary z:

  • jagód,
  • jeżyny,
  • mięty.

Warto w celu dbania o jelita spożywać także kiszonki z ogórków, czosnku, cebuli czy buraków. W kiszonkach znajduje się acetylocholina pomagająca w zwalczeniu zaparć. Ponadto, substancja ta wzmacnia florę bakteryjną, wzmacniając funkcję ochronną jelit. Last but not least, kiszonki są niskokaloryczne.

Z drugiej strony, w ramach tzw. diety jelitowej należy unikać między innymi kapusty, fasoli, brukselek, jabłek oraz gruszek.

Oprócz właściwego doboru składników należy zadbać również o regularność. I tak śniadanie powinno jeść się nie później niż w ciągu jednej godziny od obudzenia się. Następne posiłki w ciągu dnia należy spożywać w tempie co 2,5-4 godziny. Kolacja powinna mieć miejsce około 2-3 godziny przed snem. Zaleca się, by zjeść nie więcej niż 5 posiłków w trakcie dnia.

błonnik, a zdrowe jelita

Szczególnie istotna jest rola błonnika w diecie. Ta substancja pochodzenia roślinnego w dużym stopniu wpływa na codzienną pracę jelit (w szczególności perystaltykę). Ponadto, błonnik (czasem określany także jako tzw. włókno pokarmowe) jest często stosowany w walce z efektami jelita nadwrażliwego. Jest tak, ponieważ przyczyn tej choroby upatruje się właśnie w zbyt niskim poziomie błonnika w organizmie.

nie tylko właściwa dieta!

Warto pamiętać, że na stan jelit wpływa nie tylko niewłaściwe odżywianie. Do pogorszenia pracy tego narządu mogą przyczynić się także takie czynniki jak na przykład nadmierny, utrzymujący się przez dłuższy czas stres, używki, a nawet niektóre leki.

jakie są typowe skutki niewłaściwego odżywiania się?

Co może się stać w przypadku, gdy organizm przez dłuższy czas nie otrzymuje warzyw i owoców korzystnych dla jelit? Efekty takiego postępowania mogą oczywiście różnić się w zależności od indywidualnych uwarunkowań danego organizmu, ale zazwyczaj pierwsze symptomy niewłaściwego odżywiania się są następujące:

  • problemy gastryczne, biegunka lub zaparcia, bóle w okolicach jelit i żołądka,
  • pogorszone samopoczucie,
  • brak energii,
  • obniżenie odporności.

zdrowe jelita - podsumowanie

Jelita są jednym z ważniejszych organów w ludzkim organizmie. Nie ma zatem nic dziwnego w tym, że należy – między innymi z zastosowaniem odpowiedniej diety – dbać o ich prawidłowe funkcjonowanie. Oczywiście, trzeba mieć jednocześnie na uwadze fakt, że jelita to tylko jeden, obok żołądka, wątroby czy trzustki, z elementów układu pokarmowego. Dopiero staranna troska o wszystkie z nich zapewnia zdrowie ludzkiego organizmu.

Przeczytaj także „Detoks organizmu

Cel projektu

Celem projektu jest pozyskanie wiedzy eksperckiej w zakresie wprowadzania produktów spożywczych na rynek Stanów Zjednoczonych, skutkujące opracowaniem strategii ekspansji, a następnie jej realizacja w ramach etapu zagranicznego. W wyniku realizacji projektu nastąpi rozpoczęcie sprzedaży eksportowej produktów oferowanych przez przedsiębiorstwo HPP Trade Bridge Sp. z o.o. na rynku docelowym.

Planowane efekty

HPP Trade Bridge sp. z o.o. uczestniczy w projektach nr: PMT/2602/1N/2021 (rynek USA) w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, oś priorytetowa III „Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach”, Działania 3.3 „Wsparcie promocji oraz internacjonalizacji innowacyjnych przedsiębiorstw”, poddziałania 3.3.1 : Polskie Mosty Technologiczne”.

Wartość projektu                                     200 000,00 PLN

Wkład Funduszy Europejskich                200 000,00 PLN