Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka

LOGO_WHITE
warzywa-korzeniowe

warzywa korzeniowe - zdrowie prosto z ziemi

Są łatwe w przechowywaniu, dlatego zwłaszcza jesienią i zimą warto włączyć je do swojej diety. Mowa oczywiście o warzywach korzeniowych, które łączą świetny smak z wieloma walorami zdrowotnymi. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy – zwłaszcza witaminę C, K i B9 – a także w minerały, w tym zwłaszcza w potas. Które warzywa z ziemi warto zaprosić na swój talerz?

marchew

„Ruda” marchewka to jedno z najpopularniejszych w polskiej kuchni warzyw korzeniowych. Ma lekko słodki smak i świetnie pasuje zarówno do zup, jak i do dań głównych. Można jeść ją na surowo, gotować na parze, a także piec – doskonale zastąpi frytki z ziemniaków. Marchew jest bogata w witaminę A i witaminę K oraz niezwykle cenny przeciwutleniacz, czyli beta-karoten. Jej regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Marchew dba o zdrowie oczu, chroniąc nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest lekkostrawna i rzadko alergizuje.

pasternak

Z wyglądu przypomina pietruszkę, ale w smaku przywodzi na myśl słodycz marchwi – pasternak nie cieszy się popularnością w polskich domach, a szkoda, bo jest bogaty w składniki odżywcze i dobrze sprawdza się w sycących, rozgrzewających potrawach. Korzeń rośliny zawiera bardzo duże ilości błonnika i witaminy C. Jest też dobrym źródłem antyoksydacyjnej witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów jak mangan, potas czy magnez. Pasternak wpływa korzystnie na trawienie i prawidłowy skład mikroflory jelitowej. Ogranicza również wchłanianie cukrów do krwi i redukuje ryzyko rozwoju chorób serca. Warto dodawać go między innymi do zup typu krem.

pietruszka

Pietruszka – zarówno jej nać, jak i korzeń – to bardzo wartościowe warzywo, które warto dorzucać nie tylko do klasycznego rosołu. Z wyglądu przypomina pasternak i często jest z nim mylona, ale rozpoznać ją można między innymi po wyjątkowym aromacie. Korzeń pietruszki jest bogaty w witaminę A i witaminę C. Dostarcza również minerałów, takich jak żelazo, wapń czy magnez. Ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, dlatego redukuje bóle brzucha i wzdęcia, a nawet łagodzi ból menstruacyjny. Ponieważ działa moczopędnie, wspiera też szybkie usuwanie toksyn z komórek organizmu.

seler

Ma intensywny smak i chrupką konsystencję, dlatego nie każdy lubi po niego sięgać. Można jednak przemycić go do diety w zupie, a także w wielu innych daniach, jak puree czy duszone potrawy mięsne. Mowa o selerze, a właściwie o jego korzeniu, który jest bogaty przede wszystkim w witaminę C i witaminę K. Warzywo spożywane regularnie może wpływać korzystnie na proces krzepnięcia krwi, a także na zdrowie kości. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspomoże również odporność organizmu i wesprze go w walce z infekcjami. Warto pamiętać, że w selerze znajdziemy także błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie oraz witaminy z grupy B, odpowiedzialne między innymi za dobrą kondycję mięśni i nerwów.

warzywa-korzeniowe

buraki

Buraki zawierają błonnik, kwas foliowy, mangan i bardzo istotne związki o nazwie azotany. Dzięki nim regularnie spożywane buraki poprawiają rozszerzalność naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie i oddziałują korzystnie na pracę serca. Co więcej, włączając do swojej diety buraki, sportowcy mogą poprawić ogólną wydolność organizmu. Badania wykazują, że warzywa wpływają też na usprawnienie przepływu krwi do mózgu, a tym samym wzmacniają pamięć. Buraki mogą ograniczać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek rakowych, co oznacza, że działają antyoksydacyjnie. Warzywa można podawać w formie zupy czy dodatku do obiadu, ale również pod postacią soku. Niezwykle wartościowy jest zakwas z buraków. O jego właściwościach przeczytasz tutaj

rzepa

Rzepa zawiera ogromne pokłady witaminy C, a także błonnik i minerały, takie jak potas i mangan. W kuchni znajduje zastosowanie podobne do selera. Może stanowić bazę do puree, alternatywę dla klasycznych frytek czy składnik sałatki. Zawarta w rzepie witamina C wspiera odporność i walkę z infekcjami. Może obniżać również ryzyko rozwoju nowotworów. Co ważne, w warzywie występują wszystkie aminokwasy egzogenne, dlatego stanowi ona idealny wybór dla wegetarian i wegan. W jej składzie odżywczym znajdziemy też witaminy z grupy B oraz fitocydy, dzięki którym rzepa działa podobnie do antybiotyku. Regularne spożywanie tego produktu chroni jednak nie tylko przed zwykłym przeziębieniem, ale również przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Warzywo wspiera bowiem pracę układu krwionośnego, trawiennego i wydalniczego.

cebula

Cebula jest powszechnie stosowana w polskiej kuchni, ale nie każdy wie, jakie są jej właściwości. Tymczasem różne odmiany cebuli jadalnej dostarczają nam nie tylko błonnika, ale też witamin, w tym zwłaszcza witaminy C, oraz przeciwutleniaczy. Co istotne, cebulę najlepiej jeść na surowo. Pomaga wtedy między innymi obniżać poziom glukozy we krwi. Poza tym, działa też przeciwnowotworowo i obniża ciśnienie krwi. Podobnie jak czosnek, działa bakteriobójczo – za sprawą związków siarki. Cebula dba o zdrowie naszych zębów, chroniąc je przed próchnicą. Poleca się ją również na trądzik i odchudzanie. Cebula wspomaga metabolizm lipidów. Surową cebulę możemy zaserwować sobie w surówce, ale warto jeść ją też w formie duszonej, grillowanej czy pieczonej.

czosnek

Prawdopodobnie najlepiej znany naturalny antybiotyk – czosnek jako krewny wszystkich roślin cebulowych zawiera tę samą substancję czynną, czyli allicynę, która działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Czosnek jest też bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, dlatego tak często poleca się go na przeziębienia. Ząbki czosnku nie tylko wzmacniają odporność, ale również obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie dbają o mocne serce. Czosnek można jeść na surowo, a także przyprawiać nim posiłki, a dzięki temu będą nie tylko aromatyczne, ale też rozgrzewające.

rzodkiew

Lekko pikantna i w apetycznym kolorze – rzodkiewka to świetny dodatek do kanapek, zwłaszcza z twarożkiem. Warzywo jest też bardzo cenne dla naszego zdrowia, a przy tym jest niskokaloryczne i bogate w błonnik. Rzodkiewki zawierają mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wykazują też właściwości przeciwgrzybicze i chronią przed wrzodami żołądka. Znajdziemy w nich liczne minerały jak wapń, potas i mangan oraz witaminy – kwas foliowy czy witaminę B6. Taki skład sprawia, że rzodkiew może obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać rozwojowi nowotworów lub wspomagać walkę z komórkami nowotworowymi. Jedzenie rzodkiewek jest też korzystne dla naszej skóry, ponieważ działają one oczyszczająco. 

bataty

Jako alternatywa dla ziemniaków, bataty stanowią nie tylko opcję o niższym indeksie glikemicznym (IG 54) ale również bogate źródło witamin i minerałów. Słodkie ziemniaki dostarczają organizmowi witamin z grupy B, witaminy K oraz antyoksydacyjnej witaminy E i C. W ich składzie występuje tez beta-karoten i liczne minerały, w tym magnez, potas czy cynk. Bataty zawierają sporo błonnika, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ trawienny. Dzięki obecnemu w nich likopenowi poprawiają także pracę układu sercowo-naczyniowego.

warzywa korzeniowe - podsumowanie

Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w Europie. Warzywa korzeniowe są nie tylko cenne ze względu na wartości odżywcze i zdrowotne, ale także ze względu na nieograniczone możliwości ciekawych zastosowań kulinarnych.
Warzywa korzeniowe realnie wpływają na nasze zdrowie, zmniejszając stres oksydacyjny i zapobiegając chorobom przewlekłym. Kilka porcji warzyw w codziennej diecie w postaci: soków, kiszonek, surówek, czy przygotowanych na ciepło jest bardzo korzystne dla zdrowia.