Nasze produkty kupisz online, a także w sieciach sklepów Auchan, Kaufland, Carrefour, Stokrotka, POLOmarket

owoce-na-litere-e

owoce, warzywa i zioła na literę E

Owoce i warzywa to ważne elementy codziennej diety. Pozytywnie działają na ludzki organizm, gdyż pomagają zmniejszyć ryzyko udaru i chorób naczyniowo-sercowych, są dostarczycielem składników odżywczych i witamin (np. potasu, witaminy C, błonnika pokarmowego), a do tego wspierają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Organizm właściwie funkcjonuje, obniża się poziom cholesterolu i dba się o oczy oraz skórę. Stosowanie zbilansowanej i zdrowej diety bogatej w warzywa oraz owoce jest jak najbardziej wskazane, ale zawsze warto to przedyskutować z dietetykiem. Biorąc pod lupę owoce, warzywa i zioła na literę E można wywnioskować, że takich produktów nie ma zbyt dużo, dlatego tym bardziej wypada poszerzyć na ich temat dotychczasową wiedzę.

eugenia

Jeden z niewielu owoców na literę E. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem oraz pH na poziomie 2,4. Rośnie przede wszystkim w klimacie tropikalnym, dlatego nie jest zbyt popularny na terenie Polski. W jego wnętrzu znajdują się nasiona, które trzeba usunąć przed zjedzeniem. Sam owoc nie ma zbyt okazałych rozmiarów, gdyż rośnie do zaledwie 3-5 centymetrów. Eugenia zawiera w sobie spore pokłady witaminy C, jest więc niezwykle przydatnym owocem dla ludzkiego organizmu. Można go spożywać w wersji na surowo lub po ugotowaniu. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu, zmniejsza uszkodzenia komórek i wspiera szybkość gojenia się złamań oraz ran.

estragon

Popularne ziele, z którego chętnie korzysta się w polskich kuchniach. Ta przyprawa jest ceniona przez wielu europejskich kucharzy, a to ze względu na to, iż jest:

  • aromatyczna,
  • łatwo dostępna,
  • pełna smaku (z wyczuwalnym korzennym zapachem).

Estragon jest w stanie uzupełnić niedobory witaminy A, wspiera układ immunologiczny, eliminuje brak apetytu, wpływa na obniżenie cholesterolu i dostarcza do organizmu magnez, cynk, żelazo oraz potas. Doskonale podkreśla smak octu, więc ziele jest dodawane m.in. do sałatek i zup. Idealnie dopełni smaku dań rybnych, wieprzowiny, jagnięciny, ziemniaków oraz grzybów.

endywia

Endywia to warzywo popularne na terenie Włoch, Francji oraz Niemiec, chociaż posiada przy tym coraz większą grupę zwolenników wśród Polaków. To nic innego, jak sałata fryzowana, która wspomaga trawienie, wspiera odchudzanie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, obniża ciśnienie krwi i dostarcza witaminę C oraz A. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju orzechami, serami, pikantnymi sosami oraz innymi odmianami sałat.

eukaliptus

Eukaliptus zyskał sporą popularność przede wszystkim na obszarze Australii, Hiszpanii, Portugalii, Brazylii czy też dużej części Azji. Wykazuje się działaniem:

  • przeciwbakteryjnym,
  • przeciwzapalnym,
  • wykrztuśnym,
  • rozkurczającym.

Występuje obecnie pod wieloma postaciami, a w kuchni korzysta się z liści eukaliptusa (nie można ich spożywać w świeżej postaci). Ponadto warto wyróżnić olejek eukaliptusowy, maść eukaliptusową, kremy eukaliptusowe i płyny do płukania jamy ustnej z dodatkiem eukaliptusa. Liście eukaliptusa są w stanie wzmocnić aromat przygotowywanych zup, naparów oraz potraw z dziczyzny i baraniny. 

edamame

Nie da się ukryć, że młoda soja o nazwie edamame nie jest zbyt rozpowszechniona na terenie Polski, ale za to zyskała sporą popularność w kuchni azjatyckiej, m.in. jako dodatek do sałatek, sosów i zup. W smaku oraz konsystencji przypomina nasiona fasolki ukryte w znanej i cenionej zielonej fasolce szparagowej.

eleuterokok kolczasty (żeń-szeń syberyjski)

Ziele (roślina) znane głównie pod drugą nazwą (żeń-szeń syberyjski). Odznacza się właściwościami:

  • wzmacniającymi,
  • pobudzającymi,
  • podnoszącymi odporność organizmu,
  • zwiększającymi odporność na stres.

Zawarte w korzeniu substancje czynne mają niebagatelny wpływ na prawidłową pracę ośrodka układu nerwowego. Tym samym organizm jest w stanie przystosować się do stresu psychicznego oraz fizycznego. Korzeń (cięty) żeń-szenia syberyjskiego może być z powodzeniem wykorzystany jako dodatek do herbatek ziołowych i naparów. 

equisetum arvense (skrzyp polny)

Ziele odpowiada za zwiększenie objętości moczu, usunięcie szkodliwego nadmiaru moczanów oraz wspiera wyeliminowanie schorzeń dróg moczowych. Herbata ze skrzypu polnego może pomóc m.in. przy obfitych miesiączkach. 

elaeagnus (oliwnik wąskolistny)

Owoce są w tym przypadku dość suche i nie wszystkim smakują, ale za to zawierają w sobie spore ilości białka, węglowodanów i witamin. Oliwnik wąskolistny zdobywa uznanie ze względu na działanie przeciwzapalne, a do tego łagodzi objawy biegunek. 

Poznaj całą serię:
Owoce na literę A
Owoce na literę B
Owoce na literę C
Owoce na literę D